60 éves lenne BOHÁR ANDRÁS: Emlék-összeállítás a Spanyolnáthában

 

Bohar Andras Spanyolnatha

60 éves lenne Bohár András. Emlék-összeállítás a Spanyolnáthában

Társaságunk alapító tagjára, a tizenöt éve elhunyt Bohár Andrásra emlékezik a Spanyolnátha művészeti folyóirat a legújabb számában.

Bohár András idén lett volna hatvan éves.

Vass Tibor, a Spanyolnátha alapító főszerkesztője kérésére Társaságunk tagjai közül számosan, erre az alkalomra készült műveikkel, versekkel, videókkal, elektrográfiákkal emlékeznek Andrásra. 

ALBERT JUDIT, BARTI MAGDOLNA, BÁTAI SÁNDOR, BÓZSA EVELIN, BÜKI ZSUZSANNA, DETVAY JENŐ, DROZSNYIK ISTVÁN, ENYEDI ZSUZSANNA, GYENES ZSOLT, HAáSZ ÁGNES, HERENDI PÉTER, KÁDÁR KATALIN, KÁNTOR JÓZSEF, KÁROLY-ZÖLD GYÖNGYI, KECSKÉS PÉTER, KOPPÁNY ATTILA, KOROKNAI ZSOLT, LUX ANTAL, ORSZÁG LÁSZLÓ, PETŐCZ ANDRÁS, SÁNDOR EDIT, SÓS EVELIN, STARK ISTVÁN, TOOTH GÁBOR ANDOR, SYPORCA WHANDAL

András 1994-ben, a Vass Tibor által rendezett Fiatal Írók 3. Országos Fesztiválján adott elő, egy ott készült fényképfelvételt (fotó: Kertész Attila; Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár) küldött el az összeállítás szerzőinek, hogy azt továbbgondolva hajtsanak főt Bohár András előtt.

Bohár András életrajza a Spanyolnáthában: „… (1961-2006) filozófus, esztéta, vizuális művész, Budapesten született 1961. február 11-én. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán 1982-ben, az ELTE filozófia szakán 1989-ben diplomázott. PhD-jét a Pécsi Tudományegyetemen (alkalmazott nyelvészet — hermeneutika) 2001-ben szerezte. 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen művészetelméletből habilitált. A Kaposvári Egyetem oktatója volt. 1993-1995 között Kállai Ernő-, 1996-ban Móricz Zsigmond-, 1996-1999 között Soros-, 2001-ben Bihari Ottó PhD-, 2002-2005 között MTA Bolyai János posztdoktori ösztöndíjas. 2006-ban a MAOE alkotói támogatását kapta. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Írószövetségnek, alapító és vezetőségi tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak. Bohár András a Spanyolnátha első élő lapszám bemutatójának (Miskolc, 2006 március) előadója lett volna. 2006. február 24-én váratlanul elhunyt. A Spanyolnátha azt a bemutatót a szerzőre emlékezve rendezte.”

Az összeállítás  ̶  melynek különlegessége az is, hogy a Bohár-család eleddig meg nem jelent fotóit is közreadja  ̶  a Magyar Elektrográfiai Társaság és Spanyolnátha együttműködésének köszönhetően a következő lapszám megjelenéséig, 2021 áprilisáig a folyóirat főoldaláról, azt követően a lap archívumából érhető el: www.spanyolnatha.hu.

Csongvai Éva, András özvegy üzenete a Spanyolnáthának: „Szívből köszönjük, hogy megemlékeztetek Andrásról, és felhívtátok a figyelmét a művésztársaknak, hogy velünk emlékezzenek az ő kettős évfordulójára (febr. 11-e: 60. születésnapja és febr. 24-e: halálának 15. évfordulója ) alkalmából. (…) tolmácsold hálánkat - Ádámét, Imoláét és az enyémet - mindazoknak, akik írtak, képet készítettek, gondoltak Bohár Andrásra, vagy gondolnak a jövőben, ha elérhető írásait, munkáit tanulmányozzák.

Köszönjük  és gratulálunk a  Spanyolnátha szervezőinek a méltó megemlékezést Andrásról, a megszólított  művészeknek az alkotásaikat.

A lapszám fejléce Bátai Sándor művének felhasználásával készült.

Impresszum
 • Hungarian Electrographic Art Association/HEAA

  Telefon: +36-1-208-5090
  Mobil: +36-30-612 - 0235
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Kapcsolat:HAász Ágnes elnök
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Mobil: +36-30-657-5206
  MET Galéria 1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

fb art Vimeo Icon 01

Együttműködő partnerek

MKLOGO      ArtKalauz logo s


Médiapartnerek

kepiras header3  sp logo feher jpg  Logo m muhely folyoirat feher  újművészet  ikon  műértő  Dokuweb